De buik? Vaak zijn Tirza Bottema’s studenten erg verbaasd als ze horen dat bij lage rugklachten altijd ook de buik nader onderzocht moet worden op blokkades. Want klachten in de rug kunnen hun oorsprong hebben in de buik. En dat maakt dat bij lage rugklachten een buikmassage zeer effectief kan zijn. In de nieuwe blog van Tirza legt ze je dit haarfijn uit.
Even terug naar Darwin en de evolutietheorie. Als we deze theorie mogen geloven zijn wij uit viervoeters ontstaan. We liepen op handen en voeten. Maar wat heeft dat met de buik te maken? Als je anatomisch kijkt naar een viervoeter, dan zie je dat de wervelkolom hangt tussen de poten. Alle organen hangen middels een fascia omhulsel aan de wervelkolom of het buikvlies. Het buikvlies hangt ook weer aan de wervelkolom. Dus direct of indirect staan al onze organen in verbinding met de wervelkolom. Als een soort jassen aan een kapstok.
Gedurende de evolutie zijn we langzaam maar zeker rechtop gaan lopen. De verbinding tussen de organen en de wervelkolom is gebleven. Ze hangen nu alleen voor in plaats van onder de wervelkolom.
De organen zijn niet alleen verbonden met de wervelkolom, maar ook met elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld inademt zetten je longen uit, drukken deze het middenrif naar beneden, kantelen de lever en de maag etc.. Je kunt het een beetje vergelijken met de radartjes van een klok. De ene radar zet de andere in beweging. Dit betekent ook dat als er ergens een radartje vast zit, dit direct effect heeft op het functioneren van de andere radartjes. En dat geldt ook voor onze organen. Het totale systeem wordt beïnvloedt. Spanning in een gebied geeft ook spanning in andere daarmee samenhangende gebieden. En zo kan spanning van fascia rondom buikorganen ook voor spanning zorgen in onze lage rug. Dat is precies de reden waarom een buikmassage lage rugklachten kan verhelpen.
Er zijn vele oorzaken. Fysieke, maar ook emotionele en energetische. Een veel voorkomende fysieke oorzaak is littekenweefsel. Door een operatie of harde klap op de buik ontstaat er littekenweefsel. Rondom het littekenweefsel ontstaan door de toegenomen spanning verklevingen in de fascia. Ook een ontsteking, bijvoorbeeld buikvliesontsteking, of bestraling in het buikgebied kan voor verklevingen zorgen.
Voeding heeft ook invloed op de spanning in onze spijsverteringsorganen en daarmee de kans op verklevingen in onze buik. Veel gasvorming in de darmen (bijvoorbeeld door overmatig suikergebruik) kan bijvoorbeeld verklevingen geven. Doordat de darmen door de gassen uitzetten, drukken de fasciavliezen van de darmen tegen de vliezen van andere organen aan. Dit veroorzaakt onderlinge verklevingen. Een gerichte buikmassage verzacht de verklevingen en vermindert daardoor lage rugklachten.
Emotionele factoren spelen minstens net zo vaak een rol. In Thailand, maar ook in veel andere Oosterse landen, zien ze de buik niet alleen als vesting plaats van belangrijke organen, maar ook als ons energetische centrum. Alle energiebanen komen volgens deze zienswijze in onze buik samen. Onze buik is daarmee ons energetische centrum. Volgens deze zienswijze staan onze energiebanen rechtstreeks in verbinding met allerlei emoties. Onze buik is daarmee volgens de Oosterse leer de plek waar veel van deze emoties worden verwerkt en opgeslagen.
De laatste jaren ontstaat binnen de Westerse gezondheidsleer ook een groeiend besef dat er meer gebeurt in onze buik, en dan met name onze darmen, dan alleen de vertering van voedsel. Onze buik wisselt ook informatie uit met onze hersenen. Via de nervus vagus zijn ze bij wijze van spreken voortdurend in gesprek met elkaar.
Uit recent Westers onderzoek blijkt dat 95% van alle serotonine aangemaakt wordt in onze buik. “We wisten al dat wanneer we het moeilijk hebben, ook de spijsvertering daaronder lijdt. Maar we stelden vast dat het omgekeerde ook geldt. Je buik is in staat om je gevoelens te beïnvloeden” zegt Michel Neunlist, directeur van het onderzoekscentrum van de Colombia Universiteit dat veel onderzoek naar de werking van de buikorganen heeft gedaan. Om die reden worden onze darmen ook wel onze tweede hersenen genoemd.
Wat ze in het Oosten al duizenden jaren weten, namelijk dat onze buik het centrum van onze emoties is, krijgt dus ook in het Westen meer draagkracht.
Even terug naar de verklevingen. Je buik blijkt dus het centrum van je emoties te zijn. Om die reden zetten onverwerkte emoties zich vaak als eerste vast in je buik. Dit uit zich in verhardingen in buikorgaanspieren. De toegenomen spanning zorgt voor extra druk en verklevingen in en rondom de organen. Deze zijn weer als het radartje van een klok. De toegenomen spanning en verklevingen geven ook extra spanning en verklevingen in daarmee samenhangende gebieden. En daartoe behoort ook onze lage rug.
De verklevingen zorgen voor meer trekkracht aan de voorzijde van de wervelkolom. Deze reageert hierop door zich als het ware vast te zetten. Dit doet het door aan de achterzijde meer spierspanning op te bouwen. Haal je nu alleen maar de spierspanning aan de achterzijde weg, dan blijft het probleem bestaan. De ontspanning zal snel weer teniet worden gedaan omdat de wervelkolom aan de voorkant nog steeds teveel op spanning staat dus extra steun van achteren nodig heeft. Als je het steunpunt weghaalt door enkel de rugspieren te masseren, creëer je daarmee eigenlijk een extra probleem. De ontvanger voelt zich even beter maar de rugklachten zullen al snel terugkomen zo niet verergeren. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen de rug nader te onderzoeken maar ook de buik. En bij verhoogde spanning in de buik ook deze te behandelen. Er zijn allerhande (Thaise) technieken om middels massage en milde strekkingen deze verklevingen te verminderen.
Ondanks de heilzame werking van een buikmassage slaan veel masseurs de buik over. Een buikmassage voelt vaak heel intiem. Het is immers letterlijk onze meest kwetsbare plek. Belangrijke organen zijn hier alleen door een buikvlies beschermd. Het is niet voor niets dat in de dierenwereld het tonen van de buik vaak een teken is van overgave. Je ziet het bijvoorbeeld bij honden. De hond die de buik toont zegt als het ware je kunt nu alles met me doen, ik geef me over.
Daarnaast zetten emoties zich zoals benoemd vast in je buik. Ook emotioneel is onze buik daardoor een kwetsbaar gebied. Door deze aan te raken tijdens een massage, kunnen vastgezette emoties vrij komen. Eigenlijk een soort helende reiniging, maar ook dichtbij.
Zoals je hebt gelezen is een buikmassage bij lage rugklachten heel waardevol zo niet belangrijk. Hoe creëer je als masseur de benodigde veilige basis?
Zelf gebruik ik twee Boeddhistische basisprincipes die je ook terug ziet in de Traditionele Thaise massage. Dit zijn:
1. Metta, liefdevolle vriendelijkheid.
2. Karuna, Mededogen, er mag zijn wat er is. Ook dat wat pijnlijk is.
Ze geven de veiligheid en ruimte die nodig zijn om oordeel loos aanwezig te kunnen zijn bij dat wat er is. De basis om onbewust vastgehouden emoties los te kunnen laten.
Zelf moest ik ook wennen aan de buikmassage. Snapte aanvankelijk niet het doel. Nu vind ik een buikmassage heerlijk. Afgelopen februari, toen ik voor bijscholing in Thailand was, zelfs een buikmassage van 2 uur gehad. Wat een diepe ontspanning en ruimte gaf dat. Ook zonder lage rugklachten een mooie manier om weer terug in je energetische centrum te komen. Weer helemaal in verbinding met jezelf.
Sawadee Kha,
Tirza Bottema – founder Thai Dee
Dit artikel is ook te lezen in de digitale Massage Magazine waar Tirza in het Expertpannel zit.
Meer interessante blogs lezen? Kijk dan eens op onze Thai Dee blog pagina.