Over Thai Dee

Massage opleiding Thai Dee

Massage opleiding Thai Dee is de Nederlandse bron van de Thaise Yogamassage en hier in 1995 geïntroduceerd door grondlegger Tirza Bottema. Tijdens een reis door Thailand maakte zij begin jaren ’90 kennis met Thaise massage. Ze was direct helemaal onder de indruk van de kracht, schoonheid en heilzame werking van deze unieke massagevorm. Zowel voor de gever als de ontvanger. Dit moest mee naar Nederland. Het werd haar missie om de Thaise massage op een zo hoog mogelijk niveau in Nederland toegankelijk te maken.

Holistische benadering

Tirza merkte dat door een holistische Oost-West benadering de kracht en toepasbaarheid van de Thaise massage optimaal tot zijn recht komt. Precieze afstemming ontstaat door de integratie van dat wat je voelt met kennis en inzicht over het lichaam op zowel fysiek, geestelijk als energetisch niveau. Door haar achtergrond als fysiotherapeut en antropoloog ontwikkelde ze een in het Westen unieke Thaise massage opleiding waarbij zowel aandacht is voor Oosterse als Westerse kennis over ons lichaam, gezondheid en ziekte. Massage opleiding Thai Dee was geboren.

In combinatie met erkenning door meerdere  beroepsverenigingen en zorgverzekeraars maakt dit dat je als Thai Dee massagetherapeut echt iets extra’s te bieden hebt.

Jaren later ontdekte Tirza dat ook in Thailand de meerwaarde van Westerse kennis over het lichaam wordt erkend. Ze had de eer om meerdere jaren privé les te krijgen van Naphat Paesuwan, de voormalig hoofddocent van de Natuurgeneeskundige faculteit in Bangkok. Hier leert men de traditionele Thaise massagetherapie (Nuad Laksa). Deze opleiding duurt drie jaar, verbindt ook eeuwenoude Oosterse met hedendaagse Westerse kennis en inzichten en vertoont veel overeenkomsten met de driejarige opleiding bij Thai Dee. Dit was voor Tirza een extra bevestiging: ook in Thailand zelf erkent men de meerwaarde van een holistische Oost-West benadering.

Visie massage opleiding Thai Dee

Volgens de visie van Thai Dee vormen vier pijlers het fundament voor een goede massage:
1. Metta
2. Mindfulness
3. Afstemming
4. Een Oost-West benadering

Deze vier pijlers vormen dan ook de basis van waaruit de opleiding is opgebouwd.

Metta

Metta is het Thaise en Pali woord dat binnen het Theravada Boeddhisme gebruikt wordt voor “Loving Kindness”. Masseren vanuit je hart, met liefdevolle aandacht. Er mag zijn wat er is. Vaak de eerste stap naar genezing.

Mindfulness

Mindfulness is aanwezigheid bij dat wat er is, Bewust-Zijn. Dit geeft zuiver voelen en helder weten. Versterkt je tastzin en buikgevoel, je intuitie.

Afstemming

Masseer je met Metta en Mindfulness, “met hart en buik”, dan voel je waar het lichaam vraagt om aandacht. Wat gezien wil worden. Welke aanraking nodig is. Vanuit een veilige setting waarbij er mag zijn wat er is.

Leren afstemmen vraagt veel training in de praktijk. Daardoor wordt je tastzin ontwikkeld, bouw je de ervaring op om je massage op verschillende personen en klachten af te kunnen stemmen en train je je intuïtie. Wij gaan voor kwaliteit. En dat betekent naar onze visie dat oefenen in de praktijk heel belangrijk is. Daarom duurt de opleiding tot preventief masseur 1, en de opleiding tot Thaise massagetherapeut 3 jaar. En krijg je naast  de lessen veel praktijkopdrachten voor thuis.

Oost-West benadering

Een goede tastzin en intuïtie is belangrijk, een liefdevolle benadering en aanwezigheid ook. Om echt precies af te kunnen stemmen op de individuele klachten en mogelijkheden is daarnaast ook kennis over het menselijk lichaam essentieel.  Binnen de Thaise massage wereld vaak een ondergeschoven kindje met soms ernstige blessures tot gevolg.

Thai Dee staat voor vakmanschap. Je leert heel gericht behandelen, vanuit een brede, holistische benadering.

Docenten Thai Dee

Tirza kwam in contact met andere zeer bevlogen (Thaise) massage docenten en therapeuten. Met ieder hun eigen kracht en specialisatie. Ze besloot tot samenwerking om de kwaliteit van de opleiding nog meer te vergroten. En studenten te helpen vanuit meerdere perspectieven kennis en ervaring met Thaise massage op te doen. Dit voorkomt tunnelvisie en vergroot het inzicht en aanbod.

Nog steeds gaat Tirza regelmatig naar Thailand om zich verder te verdiepen in de Thaise massage en om up-to-date te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Waar nodig, past ze het programma aan deze nieuwste ontwikkelingen en inzichten aan.

Leer-werkmodel massage opleiding Thai Dee

Deze vierdimensionale benadering is de kracht van Thai Dee massagetherapeuten. Je beschikt over uitgebreide kennis en ervaring om mensen vanuit verschillende invalshoeken te behandelen. Met Metta als basis. We hebben hiervoor binnen onze opleiding een uniek leer-werkmodel ontwikkeld. Vanuit liefdevolle aanwezigheid en mededogen verbinding maken, betrokken zijn, veel persoonlijke aandacht en samen doen staan hierbij centraal. In dit ontwikkel- en leermodel wordt het leren zoveel mogelijk direct gekoppeld aan de praktijk. Deze ervarings- en probleemgerichte benadering is onderwijskundig en wetenschappelijk bewezen. En je hebt hiermee alles in huis om je behandeling helemaal af te stemmen op de behoeften van je cliënt. Maatwerk dus!

Thai Dee – wat letterlijk ‘goeds uit Thailand’ betekent – staat voor kwaliteit, persoonlijke aandacht en therapeutisch vakmanschap: een begrip in de Thaise massage.