Eerbetoon aan Mama Nit

Mama Nit

Mama Nit was een van de meest bekende Thaise massagetherapeuten en docenten van Noord Thailand. Helaas is ze in 2015, op 83 jarige leeftijd, heen gegaan. Ik had de eer meerdere jaren les van haar te krijgen.

Mama Nit

Mama Nit, mijn Thaise massage mama, is 24 augustus 2015 overleden. Ze was een van de grote meesters in de Noordelijke Thaise massage. In Chiang Mai en de wijde omstreken was ze beroemd vanwege haar heilzame handen.  Ze heeft haar kennis met de paplepel mee gekregen. Als klein kind al leerde ze deze massage van haar vader, die ook een grote naam had.

Op latere leeftijd ging ze ook les geven. Aan kleine groepjes, gewoon bij haar thuis in de woonkamer. Vol liefde en geduld deelde ze haar grote kennis over de noord Thaise massage. Ik heb de eer gehad meerdere jaren bij haar les te volgen. Ze was mijn eerste docent. Ik bleef direct drie maanden bij haar, zo geraakt was ik direct door deze bijzondere massage en haar manier van lesgeven. Ben daarna nog vele malen terug geweest. Eerst om les te volgen, later om haar mijn respect te tonen.

Mama Nit was voor haar studenten een echte mama. Als student woonde je bij haar, was je onderdeel van haar gezin, ging na afloop van de lessen mee met uitstapjes naar familie, naar de markt, en leerde tussen de bedrijven door ook nog Thais koken. Je mocht meekijken tijdens de therapeutische behandelingen die ze aan Thai gaf die met allerhande klachten bij haar kwamen.

Mama Nit heeft me de liefde voor de Thaise massage bijgebracht. Daarmee mijn verdere leven een totaal andere wending gegeven. Na haar  volgden vele andere docenten, die ik ook dankbaar ben om wat ze me geleerd hebben. Maar Mama Nit blijft een heel speciaal plekje in mijn hart houden. Zij is mijn Thaise massage mama.

Hieronder een verhaal over haar leven en eerbetoon van Anne Marie Gola. Anne was ook een van haar studenten en heeft de laatste jaren van Mama Nits leven, toen ze al ziek was, veel voor haar gedaan. Herken veel in haar verhaal. Ook over de laatste periode, toen ze al dementerende was maar haar handen nog steeds zo goed wisten wat te doen.

mama nit tribute