Mijn eerste blog: geven vanuit je hart!

Geven vanuit je hart!

Massage cursus cadeau om mijn eerste blog te vieren!

Zit op Koh Mak, een prachtig eiland in Thailand, en heb net van Anneke Hulsbosch (mijn webdesigner) een mailtje gekregen dat de blogpagina voor Thai Dee klaar is. Dit is dus mijn eerste blog. Mooie en toepasselijke plek als start!

En om de geboorte van de Thai Dee blogpagina te vieren geef ik je een Thaise massage cursus cadeau. En breng daarbij meteen de kracht van “geven” onder de aandacht. Geven is immers “a way of being” binnen het Boeddhisme. En daarmee voor veel Thai. Geven brengt geluk. Voor zowel de ontvanger als de gever.

Geven binnen het Boeddhisme

In Thailand is geven onderdeel van het dagelijks leven. Het begint al met het geven van voedsel aan de monniken. Iedere ochtend lopen de monniken ‘s ochtends vroeg de huizen langs om voedsel op te halen. De ronde met de bedelnap heet bintabaat. Bintabaat is voor de Thai een prachtige manier om de dag te beginnen met dat wat ze zo hoog in aanzien hebben, namelijk een ander iets geven. Geven maakt volgens de Thai gelukkig, opent je hart, vergroot je Karma.

Mijn ervaringen met geven vanuit je hart

Zelf heb ik tijdens mijn verblijf in Thailand vaak mogen ontvangen. Liefde, zorg, een prachtige glimlach, onverwachte cadeautjes van mensen die naar mijn maatstaven nauwelijks iets bezaten, hulp in benarde situaties. Gewoon omdat de Thai zo graag geven. Zonder daar iets voor terug te willen. Want het geven zelf geeft hun al genoeg. En door zelf veel te ontvangen ben ik ook meer gaan geven. Heb het plezier van geven ontdekt. Het heeft mijn leven rijker gemaakt. Soms krijg ik van anderen de opmerking dat ik teveel geef. Maar ze beseffen niet hoeveel ik ontvang, juist door te geven. Al is het maar de blije glimlach van de ander!

Spirituele wet

Mensen die veel geven ontvangen ook veel. Dat is de strekking van de spirituele wet dat hij die geeft ook veel ontvangt. De angst om te veel te geven zit hem in de angst om iets te verliezen. Er minder op te worden. Maar het gaat hier niet om geven om er beter of minder op te worden, maar om geven vanuit je hart. Omdat je het vanuit je hart de ander gunt. Zonder dat je daar verder iets voor terug wilt. En zodra je vanuit je hart de dingen doet, zal je merken dat je meer geluk en voldoening gaat ervaren. Als vanzelf gelukkiger wordt. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen behalve zonder bijbedoelingen een ander vanuit je hart iets geven. En met geven bedoel ik niet alleen materiële dingen, maar ook een glimlach, compliment, hulp, tip of ander aardig gebaar.

Hoe oefen je in meer geven?
1. Ga eens bewust iedereen die je ontmoet iets geven. Het hoeft niet groot te zijn, kleine dingen geven ook geluk. En geef het omdat het leuk is om te geven. Geef het vanuit je hart. Mocht dat niet lukken, ga eens na wat je weerhoudt. Ook dat kan je veel brengen.

2. Ga ook bewust ontvangen wat je toekomt. Dat kan iets van een ander zijn, maar ook bijvoorbeeld een vogel die mooi zingt, de geur van vers gemaaid gras, een prachtige zonsondergang. Een spelend kind.

3. Spreek met jezelf af dat je erop durft te vertrouwen dat deze stroom van geven en ontvangen alsmaar doorgaat. Niet stopt maar een natuurlijke alsmaar doorgaande beweging is.

Wat geef ik cadeau om de geboorte van deze blog te vieren?
Stuur voor 1 september een mailtje naar tirza@yogamassage.nl met het berichtje “Eerste Thai Dee blog” en maak mij blij door jou een eendaagse workshop cadeau te kunnen geven. Zelf geen interesse maar ken je iemand anders die je hier blij mee kunt maken? Mail het bericht door. Dan kun je direct ook zelf iets aan een ander geven☺!

Zonnige groet uit Thailand,
Tirza Bottema