When we open the chest…

borst en hart opener

“When you open the chest, you open the hart and touch the breath”

Meer ruimte in je borstkas geeft letterlijk meer ruimte voor je hart en longen. Meer ruimte voor je adem, meer ruimte voor jezelf, meer ruimte voor de wereld om je heen. Vaak zie je dat we juist het tegenovergestelde doen, we maken onze borstkas kleiner. Onze schouders staan naar voren, de rug gebold. Zo verkleinen we juiste de ruimte voor hart en longen.

Naast allerlei lichamelijke klachten die deze houding op de lange duur kan veroorzaken werkt hij ook door op je gemoedstoestand. Doe iemand na die tevreden is over zichzelf en het leven en je zult automatisch je borst vooruitsteken en je schouders naar achteren.  De ruimte vrij maken voor hart en longen. Doe iemand na die depressief, onzeker, angstig is en het omgekeerde gebeurt. Voel maar eens wat deze houdingen met je “mood” doen. Lichaam en geest staan letterlijk met elkaar in verbinding.

Ook vermindert je longcapaciteit. Je kunt minder diep inademen, gaat letterlijk oppervlakkiger ademhalen. En een goede adem helpt ons zowel voor de aanvoer van zuurstof en afvoer van kooldioxide als om vastgehouden spanning van ons af te blazen en weer tot onszelf te komen.

Ruimte voor je hart en longen is dus belangrijk om je goed te voelen. Open te staan voor de wereld, de mensen om je heen en je eigen ruimte in te nemen.

Maar wat als je jarenlang je hart en longen kleiner gemaakt hebt. Bijvoorbeeld omdat je onzeker bent of de hele dag achter een computer zit waardoor je lichaam zich daar helemaal aan heeft aangepast? Alle omliggende spieren, je schoudergewricht en borstkas zich letterlijk naar deze basishouding hebben gevoegd.

Naast meer beweging, rek- en houdingsoefeningen of hulp bij het opbouwen van bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen kan een Thaise yogamassage dan heel heilzaam zijn.  Door samen bewust contact te maken met je borstgebied middels massage, acupressuur, ademhalingstechnieken en aan de yoga ontleende strekkingen opent de masseur je borstgebied. Creëert daar letterlijk beweging en ruimte. Helpt jou weer meer verbinding te maken met je hart en je adem en daarmee met jezelf en de wereld om je heen.