Eerbetoon aan Ajahn Pichest

Ajahn Pichest & Tirza Bottema

                                                                                                                      21 augustus 2023

Eerbetoon aan Ajahn Pichest

Ajahn Pichest is overleden. Het bericht kwam vanochtend totaal onverwacht. Hij is 9 jaar ouder dan ik en een maand geleden zag je hem op social media nog met stralende ogen als sjamaan dansen tijdens het khun khuu festival bij hem thuis. Hij is gestorven op de manier waarop hij het zelf vaak omschreef: “sleeping, no suffering, no afraid, just bye”.

Wat een geluk dat deze dag net Thierry hier was met een groep. Daardoor konden we samen middels een ritueel afscheid van hem nemen: herinneringen delen, mantra’s chanten en een offer aan hem brengen. Geheel op de manier zoals we dat altijd bij hem thuis deden, met Thaise wierook, kaarsen, fruit en bloemen. Zo mooi.

Ajahn PichestAjahn Pichest in memorial

Pichest was naast Thaise massagetherapeut en docent ook sjamaan en Boeddhist. En dat merkte je. De Boeddhistische wijsheden en sjamanistische gaven die hij bezat droeg hij ook over tijdens zijn lessen. Of je nu kort of lang bij hem was, Pichest bleef je zeker bij. Op totaal unieke wijze gaf hij les. Op totaal unieke wijze wist hij bij vrijwel iedereen dat te raken wat om aandacht vroeg. Als sjamaan kreeg hij heel veel informatie binnen. Hij kon dwars door je heen kijken. En deze informatie nam hij mee in de lessen: via de prachtige Dhamma talks en door zijn studenten direct aan te spreken. Vaak waren het thema’s op ego niveau waarop hij studenten raakte en inzicht bracht. En het grote belang van voelen! De zin “falang do, do, do but it is how to do” was bij hem een favoriete. Evenals het woord “headache”. En daar bedoelde hij dan mee dat Westerlingen meestal veel te veel in hun hoofd zitten.

 

Wai Kruh to Ajahn Pichesthonor to Ajahn PichestPichest is, na wijlen Mama Nit, een van mijn belangrijkste docenten geweest. Hij heeft mijn innerlijk vertrouwen m.b.t. de Thaise massage enorm vergroot. In totaal ben ik maar 11 dagen bij hem geweest omdat ik toen al een andere massagestijl aan het ontwikkelen was. Desondanks vertelde hij me heel vaak “you understand”. Na 8 dagen gaf hij me een persoonlijke zegening met blessings en door hem gezegende talismannen voor geluk en bescherming. Het voelde als de bezegeling van mijn eigen Thaise massage pad. Anders dan dat van hem, maar ook met echt afstemmen op de persoon en het moment, voelen wat er nodig is i.p.v. standaard routines, als basis. Ik blijf hem altijd dankbaar voor deze verdieping van dit innerlijke vertrouwen.

Dat zijn spirit blijft voortleven! Hij was een ware meester en voor velen een enorme inspirator.