Thaise massage van de fascia

Thaise-massage-facsia

Thaise massage van de fascia

Tirza Bottema deelt hier haar kennis over het effect van Thaise massage op de fascia. Deze is groot. Veel groter dan veel mensen beseffen. Daarover lees je in dit artikel meer.

Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden

Vaak zijn we gewend om pijn als een signaal te registreren dat er op die plek iets mis is en vestigen we tijdens de behandeling de aandacht op het pijnlijke gebied. Soms is dit echter niet de meest effectieve behandeling en ligt de oorzaak elders.

Ooit hoorde ik de uitspraak: “Het zijn de slachtoffers die om hulp roepen, niet de daders.”  Want ondanks dat een gebied pijn doet, hoeft deze niet altijd de oorzaak van de pijn te zijn. Hoe dat komt? Doordat in ons lichaam alles met elkaar in verbinding staat. Via de spieren, botten, gewrichten, zenuwbanen, bloedvaten, meridianen en de fascie. Een verhoogde spierspanning t.h.v. de nekwervels kan bijvoorbeeld een zenuwinklemming geven met uitstralingsklachten naar de arm. De arm doet pijn, de oorzaak zit in de nek.

In dit artikel ga ik dieper in op de fascia, omdat deze bij veel behandelingen nog niet de aandacht krijgt die ze verdienen. Terwijl de fascia alles met elkaar verbinden, waardoor de oorzaak van een klacht elders in de fascie kan liggen. En Thaise massage een erg goede methode is om veel fascia gerelateerde klachten te verhelpen.

massagetherapeut

Fascie, wat is dat?

Fascie is een bijzonder bindweefsel dat in en rondom spieren, botten en gewrichten ligt. Fascia geven ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en structuur aan het lichaam.

Het is het suikerspin-achtige weefsel dat wetenschappers eeuwenlang hebben weggeschrapt om de anatomie van onze botten en spieren beter te begrijpen. Slechts de afgelopen decennia begint het besef te komen dat fascie ook een belangrijke rol speelt in het lichaam en haar communicatie. Het vormt een netwerk in en rondom onze spieren, ligamenten, organen, botten en kraakbeen . Fascie is eigenlijk één groot orgaan dat alles met elkaar verbindt.

Een verharding van de fascie in een spier/ligament/orgaan/etc heeft invloed op een veel groter gebied. Hierdoor kan een verkleving van de fascie in een gebied ergens anders in het lichaam voor klachten zorgen. De werkelijke biomechanica van ons lichaam is hierdoor meer samenhangend, minder geïsoleerd en veel complexer dan de meeste traditionele bewegingsdeskundigen altijd dachten.

De functie van fascia

Onderzoeken wijzen uit dat de fascia een belangrijke en wellicht cruciale rol speelt bij verschillende functies in het lichaam.

Zo wordt de fascia o.a. in relatie gebracht met de volgende functies:

  • Mechanische steun, stabilisering en beweging;
  • Stofwisseling tussen bloed en organen;
  • Krachtoverdracht naar omliggende structuren;
  • Krachtgeleiding via ligamenten of peesvliezen;
  • Bescherming tegen druk;
  • Scheiden van structuren. 

Fascia bestaat voor een groot deel uit gebonden water

Water is een belangrijke extracellulaire component van bindweefsel. Ongeveer 2/3 van de fascie bestaat uit water. Deze “coating” van water draagt bij aan de glijbaarheid van de fascie.  Inactiviteit en veroudering hebben beide effect op de bindingskwaliteit van water in ons bindweefsel. Lagen worden minder glijbaar en kunnen verkleven.

Bewegen is dus essentieel om het waterreservoir op pijl te houden. Zonder beweging droogt het reservoir uit waardoor ons lichaam stijver wordt, de veerkracht plus de stofwisseling verminderd. Daarmee ontstaan op de lange duur allerlei klachten en worden we kwetsbaarder voor blessures.

Thaise massage van de fascia

De klassieke Thaise yogamassage bestaat uit een combinatie van acupressuur, massage en aan de yoga ontleende strekkingen. Met name de strekkingen hebben een positieve invloed op de fascie. Zoals hierboven geschreven zorgt bewegen immers voor watertoename. En dat is essentieel voor goed werkende facsia. Door de strekkingen breng je letterlijk het lichaam weer in beweging en verbeter je dus rechtstreeks de kwaliteit van de fascie en alle  weefsels waar de fascie in en omheen liggen.

Een bijzondere Thaise massagevorm die vooral therapeutisch wordt toegepast is Jap Sen. Jap Sen betekent letterlijk rollen over de energiebanen. Met de duim word met veel druk langzaam of snel over een spier, pees, zenuwbaan of Sen gerold. Hierdoor breng je ook de fascie rondom de spierranden, peesranden, zenuwbanen en Sen op rek. En rek verbetert de kwaliteit van de fascia!

Thaise massage nek-schouder regio

Zowel de strekkingen als Jap Sen verbeteren dus de wateropname in de fascia. Hierdoor verbetert de stofwisseling (aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen), de elasticiteit en optimaliseert de krachtoverdracht binnen en tussen spieren, gewrichten,en ligamenten. Met andere woorden we blijven letterlijk langer vitaal! Het is niet voor niets dat de traditionele Thaise massage ook wel wordt vergelijken met een grote onderhoudsbeurt en op de Unesco lijst van immaterieel werelderfgoed staat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het positieve effect van Thaise massage op je spieren, gewrichten, botten, zenuwbanen, energiedoorstroming en geest!

Sawadee Kha,

Tirza Bottema – founder Thai Dee

Zelf de Thaise fascia massage leren? Klik dan op Cursus Thaise fascia massage

Dit artikel kun je ook lezen in tijdschrift Massage Magazine waar Tirza lid is van het Expert pannel.

Nog meer interessante blogs lezen over Thaise massage? Kijk dan eens op onze Thai Dee blog pagina.