Thaise massage bij piriformis syndroom

massage piriformi

Thaise massage bij piriformis syndroom

Het Piriformis syndroom

Bij mij zijn het altijd de schouders die opspelen als ik het druk heb. Ik weet dat mijn schouders me dan vertellen dat ik wat vaker even iets anders moet doen als ik veel achter de computer zit. Of ergens teveel mijn schouders onder wil zetten of teveel op mijn schouders krijg als deze weer eens van zich laten horen. Een soort alarmbel waarnaar het de ene keer gemakkelijker luisteren is dan de andere. Veel mensen hebben bij stress ook last van de onderrug of pijn in de bilregio. Het piriformis syndroom is een van de veel voorkomende oorzaken hiervan.

Het piriformis syndroom kan o.a. ontstaan door beenlengteverschil, een val, intensief fietsen of hardlopen. een verkeerde beweging of veel zitten in kleermakerszit. Vanuit de Oosterse lichaamsleer kan dit ook een signaal zijn dat er iets gebeurt wat het gevoel van basisveiligheid aantast. Je letterlijk steviger in je eigen basis mag gaan staan. Of over angsten heen mag stappen. Meer mag vertrouwen op wat het leven je brengt en hiervoor durven gaan.

De ligging van de piriformis

Je billen vormen letterlijk de basis van je romp. Je onderrug de basis van je wervelkolom.  Ze werken direct met elkaar samen. Is er spanning in de lage rug, dan uit zich dat ook in de bilregio. Vanuit de chakra’s bekeken bevinden de onderste basischakra’s zich hier. Vanuit de meridianen staat het element Water, wat onder andere staat voor met de stroom van het leven mee durven gaan, over angsten heen durven stappen, in verbinding met de lage rug. En via de lage rug ook met de bilregio. Een verhoogde spanning en pijn in dit gebied kan daarmee een alarmbel zijn die je vertelt dat je meer vanuit vertrouwen en je eigen basis in het leven mag gaan staan.

 

Span je vaak je spieren in dit gebied aan omdat je je bijvoorbeeld onveilig voelt, dan gaan deze spieren na verloop van tijd permanent onder spanning staan. Weten als het ware niet meer wat het is om te ontspannen. Een van de klachten die kan ontstaan als je je bilspieren teveel aanspant, is het piriformis syndroom. De piriformis is een  dieper liggende bilspier en loopt van het sacrum (heiligbeen) naar de heupkop (femur). De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder deze spier. Hierdoor kan deze zenuw onder druk komen te staan wanneer de piriformis spier verkort en gespannen is. De spier drukt dan immers tegen deze zenuw aan. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

Wat zijn tekens & symptomen van het piriformissyndroom?

Bij het piriformis syndroom ervaar je pijn diep in je bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar je rug, dij, kuit, enkel of voet. Daarom wordt het vaak verward met een hernia. Bij het piriformis syndroom ervaar je echter ook pijn wanneer de piriformis spier op rek wordt gebracht of aanspant. Deze rek ontstaat wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt bewogen.  Samentrekking van de spier gebeurt bijvoorbeeld tijdens trap op lopen, squaten en lunges. Daarnaast zie je vaak een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup en geeft druk op de piriformis pijntoename.

Wat kun je hier met Thaise massage doen?

Door de verhoogde spierspanning raakt de zenuw ingeklemd. Door de spier op rek te brengen en te masseren maak je de spier langer en meer ontspannen. Zoals je hierboven kunt lezen geeft rek en druk pijntoename. Dus fijn is de behandeling in eerste instantie niet. Maar je zult al snel merken dat de spier zachter wordt en daarmee de pijn afneemt.

Link filmpje Thaise massage piriformis
In bovenstaande link vind je een filmpje met wat suggesties hoe je middels Thaise massage de piriformis kunt rekken en masseren.

P.S.: om de spier en de omliggende regio te versterken, kan het daarnaast goed zijn om de behandeling te ondersteunen met spierversterkende en houdingsoefeningen. En natuurlijk is het ook goed om naar de dieperliggende oorzaak te kijken. Is er bijvoorbeeld een verkeerde beweging gemaakt, beenlengteverschil, of het misschien tijd om meer te durven vertrouwen op wat jij te bieden hebt en het leven jou biedt?

Sawadee Kha,

Tirza Bottema – founder Thai Dee

Meer blogs lezen over Thaise massage bij specifieke klachten en aanverwante onderwerpen? Klik dan op Thai Dee massage blog.