Thaise massage tips

Thaise massage tips

Thaise massage écht goed leren: “Oefening baart kunst”

In deze Blog geeft Tirza Bottema (Thaise) massage tips hoe effectiever en efficiënter te oefenen. Want, inderdaad, oefening baart kunst. Een ontzettend open deur natuurlijk. Maar het merkwaardige is dat we vaak vergeten dat we moeten oefenen voordat we iets echt eigen maken. We volgen een cursus of lezen een boek en vervolgens denken we dat datgene wat ons verteld of gedemonstreerd is wel kunnen. Vrijwel niemand bouwt in de agenda tijd om nieuwe vaardigheden te oefenen. En juist dat is nodig om echt meesterschap te krijgen. Boven de stof uit te stijgen.

Dat geldt ook voor de Thaise massage. Thaise massage is uniek door zijn veelzijdigheid. Het omvat echt alles. Het is yoga, meditatie, massage,  manuele therapie, osteopathie, meridiaan behandeling, ademhalingsoefeningen en Acupressuur in een. En daardoor bij allerhande lichamelijke en geestelijke klachten zeer heilzaam. Mits je voldoende ervaring hebt opgebouwd. Voldoende hebt geoefend.

De goede pianist

Ik vergelijk de Thaise massage vaak met een goede piano. Je kunt als pianist nog zo’n talent hebben, zonder jarenlange oefening laat de piano niet de prachtige klanken horen die het in zich heeft.  En dat geldt ook voor de Thaise yogamassage.

Vaak zie je dat mensen een of enkele cursussen volgen en denken dat ze dan wel voldoende kennis en ervaring hebben om een Thaise massagepraktijk te starten. Helaas maakt dat dat je ook regelmatig hoort dat mensen blessures hebben opgelopen tijdens een Thaise massage. Juist omdat de Thaise yogamassage zoveel in zich heeft, vraagt het ook veel tijd voordat je echt begrijpt wat de massage inhoudt, wat je er allemaal mee kunt. En, minstens zo belangrijk, wanneer bepaalde technieken niet heilzaam zijn.  Blessures kunnen veroorzaken.  Met andere woorden, hoe je de massage goed af kunt stemmen op de persoonlijke wensen, mogelijkheden en klachten van de ontvanger.

Naast kennis vraagt dat veel oefenen. Want inderdaad, oefening baart kunst. Pas dan toont de Thaise yogamassage haar uitgebreide pallet aan heilzame therapeutische kwaliteiten. Als de klanken van de piano die bespeeld wordt door een goede pianist.

Daarom is het goed om na afloop van een cursus tijd in te plannen om te oefenen.

Hier een paar (Thaise) massage tips:

  1. Oefen met medecursisten. Medecursisten kunnen veel betere feedback geven dan iemand anders. Daarnaast onthoud je vrijwel nooit alles wat er tijdens een cursus is besproken. Samen weet je meer dan alleen.
  2. Oefen op zoveel mogelijk verschillende mensen. Iedere persoon is anders. Ieder lichaam is anders. Ieders wensen zijn anders. Zo leer je na verloop van tijd beter afstemmen.
  3. Durf om feedback te vragen. Zowel over dat wat goed ging als over de aandachtspunten. Van beide leer je. Het helpt als je van te voren al een paar punten bedenkt waarop je in ieder geval feedback wilt krijgen. Dat maakt jezelf bewuster van dat wat er allemaal komt kijken bij een goede behandeling en helpt de ander om gericht feedback te geven.
  4. Als je een bepaalde techniek echt heel goed wilt leren, ga je dan eens gedurende langere tijd overal waar je maar kunt en op allerlei manieren deze techniek oefenen. Op jezelf, op anderen, bekijk een filmpje waarin de techniek wordt uitgelegd zodat je alle verschillende stappen nog eens goed kunt bestuderen.
  5. Het tekenen of opschrijven van de verschillende stappen op een vel papier helpt ook. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je dingen beter onthoudt als je ze opschrijft of tekent.
  6. Wat ook goed werkt, visualiseer dat je de techniek perfect uitvoert. Een methode die ook in de topsport wordt beoefend en niet zonder reden. Lichaam en geest staan letterlijk met elkaar in verbinding. Met je geest train je zo al je zenuwstelsel om de spieren die de beweging maken optimaal aan te sturen. Heel handig ook als je niemand in de buurt hebt om op te kunnen oefenen.
  7.  En lest best, laat je regelmatig masseren! Ook daar leer je veel van!

Je zult er versteld van staan hoe snel je groeit als je bovenstaande methoden toepast.  Veel oefenplezier ermee toegewenst!

Sawadee Kha,

Tirza Bottema – founder Thai Dee

P.S. Binnen onze opleidingen zijn bovenstaande Thaise massage tips en leermethoden geïntegreerd in de lessen en oefenopdrachten. Er is voldoende tijd en ruimte om een uitgebreid aanbod aan Thaise massagetechnieken en kennis over het menselijk lichaam op te doen, ervaringen uit te wisselen , elkaar feedback te geven, onder supervisie met veel verschillende mensen te oefenen  en van daaruit de massage echt eigen te maken.  Je leert zo spelenderwijs de fijne kneepjes van het vak.

Meer interessante blogs lezen? Kijk dan eens op onze Thai Dee blog pagina.