Thaise yogamassage strekkingen van de iliopsoas

Thaise yogamassage strekkingen iliopsoas

Thaise yogamassage strekkingen voor de iliopsoas

Lage rugklachten en de iliopsoas

Lage rugklachten, hierop ben ik al een keer eerder ingegaan. Toen ging de blog over de piriformis. Ditmaal gaat de blog over een andere spier die soms de boosdoener is van lage rugklachten, de iliopsoas. Dit is de spier die onze romp met onze benen verbindt. En daardoor een heel bijzondere plek inneemt. Als deze spier teveel spanning heeft, geeft dat klachten aan je rug, en soms ook aan je benen. Onder deze klachten zit echter vaak een emotionele oorzaak. In deze blog lees je hierover meer. In dit filmpje laat ik zien hoe te testen of de piriformis verkort is en leer je 3 Thaise yogamassage strekkingen waarmee je blokkades op de iliopsoas vermindert.

De functie en betekenis van de iliopsoas

De iliopsoas ligt diep in je buik en verbindt je bekken en je rug met je benen. De iliopsoas verbindt dus je romp met je benen en bevindt zich letterlijk in het middelpunt van je lijf. Enerzijds draagt de iliopsoas hierdoor bij aan de stabiliteit van je bekkengebied en het rechten van je rug. Anderzijds maakt deze spier het mogelijk dat je kunt lopen. Situaties waarbij lopen en je rug rechten een rol spelen hebben daardoor vaak direct invloed op de iliopsoas. De iliopsoas spannen we bijvoorbeeld aan als we het gevoel hebben dat er gevaar dreigt. Een situatie die ons triggert om in de aanval te gaan of juist te vluchten. Dus in situaties waarin we moeten lopen, onze rug rechten en stabiliteit belangrijk is. Vechten of vluchten we niet letterlijk, maar ervaren we wel deze emoties, dan spannen we toch de spieren aan die hiervoor bedoeld zijn. De spanning zet zich daar dan vast, waardoor de spier zich continu aanspant en verkort. Hierdoor ontstaan er blokkades op deze spiergroep. De emoties hebben zich daar letterlijk vastgezet.

klachten in relatie tot de iliopsoas

Vaak zie je daardoor dat bij massage van de iliopsoas deze emoties weer vrij komen. Als deze spieren zich immers ontspannen, laten ze ook de vastgezette emoties weer los, en komen tijdens de behandeling de emoties vrij. Schrik hier niet van maar zie het als een reiniging. De niet geuite emoties die voor de blokkade zorgden laten los, waardoor ook de blokkade zelf oplost.

Een andere veel voorkomende oorzaak voor een verhoogde spierspanning op de iliopsoas is een zittend bestaan. Als je gedurende de dag overwegend zit, zonder daarnaast ook regelmatig te lopen en/of je iliopsoas op rek te brengen, verkort deze spier ook. Met dezelfde klachten aan rug en/of bovenbenen tot gevolg. Is deze eenzijdige houding de oorzaak van de blokkade en maak je tijdens een behandeling deze spieren weer soepel dan komen er dus geen emoties vrij, maar zullen de rugklachten wel verminderen.

Tenslotte een paar bij dit thema passende vragen ter preventie van blokkades aan de piriformis en als goede start voor het nieuwe jaar:
1. Hoe beweeg jij je op dit moment voort?
2. Waar wil je in 2018 voor staan?
3. Welke stappen met je daarvoor zetten?
4. Wat is de eerste stap?
5. Wanneer ga je deze zetten?

Ik hoop dat je weer wat meer inzicht en inspiratie gekregen hebt en wens je veel mooie stappen toe in 2017!

Tirza Bottema – founder┬áThai Dee

Meer interessante blogs lezen over Thaise massagetherapie, bijzondere Thaise massagevormen etc? Kijk dan eens op onze Thai Dee massage blog pagina.