Yam Khang – vuurtherapie

Yang Khan vuur therapie

Thaise massage therapie

Yam Khang, een eeuwenoude Thaise behandelvorm

De traditionele, eeuwenoude therapeutische behandelvormen ondergaan in Thailand de laatste jaren een herwaardering. Waar twintig jaar geleden de Thaise massagetherapie en kruidenbehandelingen nauwelijks meer in ziekenhuizen werd toegepast, zie je nu dat steeds meer ziekenhuizen in Thailand een natuurgeneeskundige kliniek hebben. Ook is er de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek in Thailand naar het effect van hun traditionele behandelvormen. En sinds 2019 staat de traditionele Thaise massage zelfs op de UNESCO lijst van immaterieel werelderfgoed!

Er is met andere woorden een herwaardering voor de eeuwenoude Thaise massage en kruidenleer. Een combinatie van beiden waar ik alweer heel wat jaren geleden kennis mee maakte is Yam Khang. Yam Khang – Thaise vuurtherapie is een minder bekende traditionele Thaise kruiden- en massagetherapie die met name in de rurale gebieden van Noord Thailand nog wordt toegepast.

Alweer heel wat jaartjes geleden (zie foto) maakte ik kennis met deze behandelvorm en volgde zelfs een training. Het is jammer dat deze behandelvorm in Nederland een beetje lastig uit voeren is. Vanwege het vuurtje moet het immers in de open lucht worden gedaan en je brand als beginnend Yam Khang masseur gemakkelijk je voeten. Anders was ik hier zeker mee doorgegaan. Zoals je hieronder leest is deze behandelvorm immers goed bij allerhande klachten. Gelukkig hebben we de kruidenstempel massage als alternatief. Maar toch, Yam Khang heeft echt iets extra’s.

 

Waaruit bestaat deze behandelvorm?

Op een houtskoolvuurtje verhit de assistent van de behandelaar een gloeiend hete plaat. Ernaast staan twee bakken.  Een met het kruidenvocht en een met olie. Het vocht bestaat uit een combinatie van kruiden met alcohol. Door de alcohol worden de kruiden gemakkelijker opgenomen en de huid ontsmet. De gemasseerde ligt naast de bak op de grond. Boven de gemasseerde hangt een touw, waaraan de masseur zich tijdens de behandeling vast houdt om zijn evenwicht te bewaren.

De masseur dept zijn voet eerst in de bak met kruiden, vervolgens in de olie en veegt zijn voet daarna snel over de gloeiend hete metalen plaat (ja, dat is de eerste keer best spannend want hij is echt gloeiend heet). De plaat is traditioneel een ploeg die door de aarde is gegaan. Vervolgens strijkt hij zijn nog altijd hete voet uit over het lichaam van de gemasseerde. Door de hitte openen de huidporiën, waardoor het lichaam de kruiden optimaal opneemt. Het is een behandelmethode waarbij niet alleen de warmte en kruiden gebruikt worden, maar ook de elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.

Hier een filmpje van een demonstratie van Yam Khang bij Ajahn Bunchu in Hang Dong.

 

Wat  is het effect van Yam Khang?

De hitte maakt niet alleen dat de kruiden goed worden opgenomen, maar ontspant ook de spieren. Als de kruiden zijn ingesmeerd, geeft de masseur met de voeten nog een ontspannende massage. Zowel de benen, armen als rug komen aan bod. Deze therapie zet men o.a. in bij ontstekingen als reuma, artritis en weke delen reuma. Daarnaast wordt de behandeling ingezet als onderdeel van het behandeltraject bij uitvalsverschijnselen t.g.v. een tia of ongeluk.

Warme kruidenstempel massage is een veel eenvoudiger te integreren variatie op de Yam Khang. Deze zomer was ik in een natuurgeneeskundige kliniek bij een tempel, waar mensen met uitvalsverschijnselen worden behandelt. De kruidenbuidels werden met bananenbladeren op de huid gewreven. Dit gebeurde als onderdeel van een uitgebreid behandeltraject. In combinatie met Thaise massage, warme baden en oefentherapie bleek het een zeer effectieve manier om uitvalsverschijnselen te verminderen.

Sawadee Kha,

Tirza Bottema – founder Thai Dee

Meer interessante blogs lezen over Thaise massagevormen, Thaise massage bij specifieke klachten etc? Kijk dan eens op onze Thai Dee blog pagina.